Foredrag
Med et stort fortællergen og en veludviklet sans for den gode historie er Ole Sønnichsen dykket ned i danmarkshistorien og har skrevet om glemte begivenheder og personer. Hør med, når Ole fortæller om sit arbejde med nogle af de mest opsigtsvækkende fortællinger, som de færreste husker i dag.
Læs videre

Book Foredrag
FARLIG MAND – DEN DANSKE STASISPION
Den Kolde Krig var på sit højeste, da den danske journalist Flemming Sørensen blev hvervet som spion for den berygtede og brutale østtyske sikkerhedstjeneste Stasi.
I 1960 gjorde Jyllands-Posten Flemming Sørensen til deres udsendte i Den Kolde Krigs hovedstad, Berlin. Her tog hans hemmelige karriere for alvor tog fart, ikke mindst fordi han som international journalist kunne krydse den ellers hermetisk lukkede grænse mellem øst og vest.
I de følgende år forrådte Sørensen talrige tyskere og danskere, hvoraf flere endte med hårde fængselsstraffe i DDR. Da Stasi mærkede, at jorden brændte i Vestberlin, fingerede de et nummer, der skulle få deres danske agent forflyttet til Bonn. Tricket, der er en spionfilm værdig, fik placeret Sørensen som spion i Vesttysklands politiske hjerte. Den danske journalist og spion skulle ende med at tjene fjenden i to årtier.
FARLIG MAND er den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter. Flemming Sørensen blev aldrig dømt, selv om han faktisk stod anklaget for spionage i en opsigtvækkende og farverig retssag i Vesttyskland i 1980’erne. Et stykke dansk verdenshistorie, der vækker den nære fortid til live – men også et stykke historie, som er blevet skræmmende aktuel.
Dette foredrag baserer sig på journalisterne Ole Sønnichsens og Jesper Clemmensens nye bog. En dokumentarisk fængslende fortælling om en menneskelig skæbne i det historiske vingesus, og et unikt indblik i fortidens begivenheder. En omfattende research i Stasis arkiver, hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter. Dertil kommer andre tyske og danske arkiver og interviews med hovedpersonens venner, kollegaer, fjender og ofre. Fascinerende TV-klip fra perioden er flettet ind i foredraget.
Foredraget kan også bookes som dobbeltforedrag, i selskab med Jesper Clemmensen.
Book Foredrag
Det sidste gidsel
(Ole Sønnichsen sammen med Mads Sandau-Jensen)
I julen 1990, da Den Første Golfkrig truede, sad et enkelt udenlandsk gidsel tilbage i Iraks hovedstad Bagdad - den danske ambassadeattache Mogens Pedersen. Ham ville irakerne ikke lade gå, og mens amerikanerne forberedte krigen, sendte Danmark specialisten Mads Sandau-Jensen til Bagdad. Han skulle sammen med kommunikationseksperten Tine Astrupgaard i en hemmeligstemplet mission smugle Mogens Pedersen ud af Irak og få ham hjem til Danmark i sikkerhed. Remedierne endte med at blive en hvid stationcar, en omsyet postsæk, en lille hundehvalp ved navn Saddam og et pas udsted til H.C. Andersen.
Den dramatiske historie – og andre hæsblæsende fortællinger fra det dramatiske forløb – fortæller Mads Sandau-Jensen om i samtale med forfatter Ole Sønnichsen, den ene af to forfatter til bogen ”Det Sidste Gidsel”, der i efteråret 2023 bliver lavet om til en dokumentarsserie i tre afsnit på Danmarks Radio.
”Det Sidste Gidsel” begynder den 2. august 1990, da irakiske soldater på befaling af diktator Saddam Hussein invaderede oliestaten Kuwait og indlemmede landet i Irak. Invasionen betød, at op mod 100 danskere gennem efteråret 1990 blev holdt som gidsler i både Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad, mens deadlinen for en amerikanske-ledet krig mod Hussein nærmedes sig. Nogle valgte at blive i Kuwait - fx 39-årige Liselotte Hertz, der gik ind i undergrundsbevægelsen - mens andre drog i konvoj til Bagdad og samlede sig på et stort hotel. Det fik udenrigsministeriet til at sende Mads Sandau-Jensen til Bagdad for at lære danskerne at flygte eller i det mindste gemme sig i ørkenen. Senere rejste tidligere statsminister Anker Jørgensen til Irak og fik 16 af gidslerne med hjem under stor mediebevågenhed.
Heldigvis besindede dikatoren sig og sendte de fleste gidsler hjem inden jul. Og til sidst var der så kun ambassadeattache Mogens Pedersen tilbage.
Foredraget om ”Det Sidste Gidsel” er en dramatisk, hæsblæsende og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side af linjen i en international storkonflikt og finde håbet om overlevelse midt i uvisheden om, hvad fremtiden som gidsel bringer. Det fortæller Mads Sandau-Jensen og Ole Sønnichsen om i ord og billeder.

Book Foredrag
One Dollar Man
Ole Sønnichsen fortæller med skarpe detaljer og på fascinerende facon den utrolige historie om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig. Foredraget tager udgangspunkt i hans bog af samme navn.
Historien starter den 24. maj 1940, hvor telefonen ringede hos William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende af røret var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han manglede en mand, der kunne tage hånd om den amerikanske produktion af krigsudstyr - også selv om lønnen kun var på symbolske 1 dollars om året. Præsidenten havde kun én kandidat i tankerne til jobbet: Danskeren William S. Knudsen.
Det blev begyndelsen på, at William S. Knudsen blev ”The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Foredraget giver fortællingen om cykelsmeden, der udvandrede fra København i 1900 og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, viste stort talent for at organisere, satte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford, blev øverste direktør for konkurrenten General Motors med 250.000 ansatte, var en af USA's bedst betalte erhvervsledere i 1930erne - og altså endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker, der var med til at vende de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i Anden Verdenskrig. William S. Knudsens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne – og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller forfatter og journalist Ole Sønnichsen med ord og billeder i dette fængende foredrag.

Book Foredrag
Rejsen til Amerika
Ole Sønnichsen fortæller på passioneret vis om de 300.000 danskere, der i perioden 1850-1920 udvandrede til Amerika. Nogle af dem håbede på en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre af dem forsøgte at flygte fra en baggrund med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen ønskede at føre en religiøs levevis, som ikke var mulig i Danmark. Fælles for dem alle var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet, hvor de kunne udleve den amerikanske drøm og starte på ny med social retfærdighed for alle.
Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller Ole Sønnichsen. Foredraget tager afsæt i fem års research i arkiver i USA, Danmark, Tyskland og England – og i foredraget fortæller Ole Sønnichsen om udvandringen gennem nogle af bogens hovedpersoner. Det er for eksempel historien om August Rasmussen, der i 1856 ikke længere ville finde sig i herremandens pisk og den manglende stemmeret til tyendet på landet. Det er også fortællingen om Jens Jensen, der flygtede til Amerika med naboens datter, som han ikke måtte få. Han endte med at blive en af landets mest berømte landskabsarkitekter.
Udvandringen bød på liv, der var fulde af knuste drømme, død, sygdomme og falske forhåbninger, men det var modsat også en tid fuld af lykke, kærlighed og store drømme, der gik i opfyldelse. Oplev Ole Sønnichsen genfortælle historien i ord og billeder.
Andre foredrag med Ole Sønnichsen
Udover de populære, historiske foredrag om "One Dollar Man", "Rejsen til Amerika" og "Det sidste gidsel", holder Ole Sønnichsen også foredrag om Dirch Passer, ligesom han tilbyder et foredrag om det at skrive biografier og fortæller andre menneskers historie – eventuelt kombineret med en snak om, hvordan folk selv kommer i gang at skrive deres egen historie.
"
Ole Sønnichsen var en meget engageret fortæller. Han gjorde historien spændende og vedkommende, og vi gik alle derfra med ny viden om et stykke af Danmarks- og verdenshistorien.
Jette Holm Rønne
/ Kulturhuset Bispen